Nieuwe of tweedehands auto kopen in Hongarije

Voor het kopen van een nieuwe of tweedehands auto in Hongarije heeft u de volgende zaken nodig:

een Lakcím-kartya (vertaald: Woonadres-kaart). Dit is een kaartje op bankpas-formaat, welke toont waar u woonachtig bent in Hongarije. Dit kaartje ontvangt u bij uw registratie in Hongarije.

een Adó-szám (vertaald: Belasting-nummer). Direct na aanvraag aan het loketontvangt u een document met uw Hongaarse belastingnummer. Enkele weken later wordt een pasje te grootte van een bankpas naar uw woonadres gezonden.

 

De Lakcím-kartya

Het regelen van een Lakcím-kaart kost wanneer u dit zelf regelt omgerekend een paar euro. Mocht u er zelf uiteindelijk niet uit komen, zou u de hulp kunnen inroepen van een Hongaarse makelaar welke gespecialiseerd is in de begeleiding van emigranten naar Hongarije. In het geheel is het vrij eenvoudig.

Wat heeft u nodig?
- Geldig paspoort of ID-kaart;
- Bankafschriften van de afgelopen drie maanden;
- Pasje of gegevens van uw zorgverzekering of ziekenfonds in Nederland of België (EHIC);
- huur- of koopcontract van woonadres
- 1000 forint;
- iets om de verveling tegen te gaan.

Bij het postkantoor koopt u een zegel van 1000 forint. Met deze zegel betaald u de aanvraag van de Lakcím-kaart.

De Lakcím-kaart vraagt u aan bij het Hongaarse immigratie-kantoor: de BAH. Mocht u gebrekkig of geen Hongaars spreken, dan vraagt u of er een Engelstalige (Angol) of Duitstalige (Németh) medewerker is om u te helpen. Bij deze ambtenaar geeft u aan een "Lakcím-kartya" te willen aanvragen.

De ambtenaar zal vragen waarom u in Hongarije wenst te verblijven. Wanneer u zegt te verblijven om inkomsten te verwerven, moet u een werkgeversverklaring kunnen tonen.

Daarna dient u een formulier in te vullen. De ambtenaar kan u daarbij helpen, gezien dit formulier alleen in het Hongaars verkrijgbaar is. Eén van de eigenaardigheden die ze zullen vragen is de naam van uw moeder. Deze vraag is typisch Hongaars en zal bij het regelen van meer formaliteiten in Hongarije gesteld worden.

Daarna controleert de ambtenaar of u beschikt over voldoende middelen om in Hongarije te kunnen verblijven. De bankafschriften geven duidelijkheid over uw vermogen of maandelijkse inkomsten. U dient ook een huur- of koopcontract te overleggen, ter onderbouwing van het adres van waar u zegt woonachtig te zijn in Hongarije. Na controle van uw identiteit door middel van paspoort of ID-kaart en het zien van uw zorgverzekering of ziekenfonds, wordt u gevraagd even te wachten. Dit is de reden dat u iets nodig heeft tegen de verveling, want u zit vervolgens ongeveer een uur te wachten in een Hongaars overheidskantoor.

Vervolgens wordt u weer geroepen en ontvangt u een pasje waarmee u de zojuist gedane registratie kunt bewijzen en het is ook het bewijs dat u een adreskaart heeft aangevraagd. Feitelijk is het niet meer dan een geplastificeerd velletje papier zo groot als een bankpas. Voordat deze geplastificeerd wordt, wordt u gevraagd uw handtekening op het velletje papier te plaatsen. Twee tot vier weken na deze aanvraag, ontvangt u de adreskaart aangetekend per post op het adres dat u heeft opgegeven als uw woonadres. De Lakcím-kaart dient u bij alle formaliteiten te tonen, dus het is verstandig om deze net als uw legitimatie-bewijzen ten alle tijden te kunnen tonen.

Zoals u kunt lezen, stelt de aanvraag van een Lakcím-kaart niet zo veel voor.

 

De Adó-szám

Het aanvragen van een belastingnummer doet u bij de Hongaarse belastingdienst: de APEH. Als het niet te druk is, kunt u binnen een half uur weer buiten staan, met belastingnummer uiteraard...

Wat heeft u nodig?
- Geldig paspoort of ID-kaart
- Hongaarse Lakcím-kaart

Wanneer u gebrekkig of geen Hongaars spreekt, vraagt u of er iemand is die Engels of Duits spreekt. Vaak wordt u dan naar een ambtenaar gestuurd die één van deze talen redelijk machtig is. De ambtenaar zal vragen een formulier in te vullen. De gegevens die nodig zijn voor dit formulier staan ook op uw Hongaarse Lakcím-kaart vermeld. Denk bijvoorbeeld aan de naam van uw moeder. Binnen nog geen vijf minuten na invullen van het formulier, ontvangt u van de ambtenaar een ondertekend en bestempeld papier met daarop uw zojuist ontvangen Hongaarse belastingnummer. Ongeveer twee tot drie weken na aanvraag, ontvangt u per post een pasje op het woonadres welke vermeld staat op uw Lakcím-kaart. Het papier dat u van de ambtenaar ontvangen heeft kunt u gebruiken zolang u het pasje nog niet ontvangen heeft.

 

Nadat u in het bezit bent gekomen van een Lakcím-kaart en Adó-szám kunt u zonder belemmering een nieuwe of tweedehands auto kopen in Hongarije.

Anal
Orgy
Blowjob
Threesome
Blowjob
Threesome
Blowjob
Creampie
Orgy
Blowjob
Threesome