DE HONGARIJE VAKANTIEKRANT

Hongarije Vakantiekrant is een online toeristenkrant van een Nederlander die al ruim elf jaar in Hongarije vertoefd. Evenementen, feestdagen of goedkope vakantiewoningen, dit online toeristenblad houdt het allemaal voor u bij. Behalve de Hongarije Vakantiekrant is hij tevens de auteur van de actualiteiten website Het Hongarije Nieuwsblad.

 

 

 1. Hongarije moet de poort voor Chinees toerisme worden

  Volgens een persbericht van de Hongaarse regering heeft China Hongarije uitgekozen om er een centrum voor toerisme op te zetten om van daaruit de samenwerking met Midden- en Oost-Europese landen (MOE-landen) te coördineren.

  Het ministerie van Economische Zaken en 'The China National Tourism Administration' (CNTA) sloten een convenant waardoor Hongarije, aldus het Ministerie van Economische Zaken, een belangrijke speler wordt in het toerisme in de Midden- en Oost-Europese regio.

  Het convenant werd vorige week namens..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 2. De taxi's in Budapest... nog steeds oppassen voor list en bedrog

  De taxi's in Budapest... nog steeds oppassen voor list en bedrog

  1 september 2013 ging de overgangsregeling in met betrekking tot de nieuwe taxi-wet en geleidelijk aan moeten alle taxi's in Budapest aan deze nieuwe regelgeving gaan voldoen. De bedoeling is dat de rotte appels zullen gaan verdwijnen en er een betrouwbare bedrijfstak overblijft. Helaas is de praktijk nu nog anders, zoals ondergetekende vorige week zelf ervoer.

  Die nieuwe regels houden onder andere in een uniforme gele kleur voor alle taxi's, tal van technische eisen, de mogelijkheid tot het betalen met een creditcard en een uniforme prijs. Tevens zijn er maatregelen genomen die illegale taxichauffeurs zouden moeten weren van Budapest Airport.

  In de media verschenen in het kader hiervan de afgelopen dagen zeer positieve berichten over (anonieme) controles, dat tientallen chauffeurs hun licentie kwijt raakten door malversaties met de meter, het staan op taxistandplaatsen terwijl ze niet over de juiste vergunningen beschikten of dat er geen bonnetje werd verstrekt na afloop van de taxirit.

  Die controles zouden voornamelijk plaatsvinden..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 3. Nóg een waarschuwing voor het Keleti Pu. station in Budapest - illegaal wisselen van euro's

  Nóg een waarschuwing voor het Keleti Pu. station in Budapest

  Naast de praktijken van de taxichauffeurs rondom treinstation Keleti Pu., kent het station nóg een valkuil voor de toerist die er met de trein arriveert.

  Deze valkuil betreft het toenemende aantal lieden dat u probeert te verleiden tot het illegaal wisselen van euro's voor Hongaarse forinten. In de praktijk zijn het twee valkuilen, want de Interchange wisselkantoren op het station beduvelen u óók door een slechte koers.

  Szia Budapest waarschuwt hiervoor al jaren. Maar in de nabijheid van die wisselkantoren hangen meerdere mannen rond die u proberen te verleiden tot het wisselen van geld tegen een betere koers.

  Ga hier niet op in, houdt u Oost-Indisch doof en..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 4. Királyudvar - Tokaji Pezsgő Henye 2009

  Királyudvar bevindt zich in het dorpje Tarcal, bijna middenin de regio Tokaj-Hegyalja. De naam betekent in het Nederlands zoiets als 'koninklijk hof'. Dat het wijnhuis zo heet, is niet toevallig. In de 11e eeuw leverde Királyudvar wijnen aan het Hongaarse hof.

  Veel later, in de 18e eeuw was het domein zelfs twintig jaar lang koninklijk bezit. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het wijnhuis in handen van het Tokaj Onderzoeksinstituut voor de Wijnbouw en Oenologie.

  Toen het communisme voet aan wal zette in Hongarije, vlak na de Tweede Wereldoorlog, raakten het domein en de wijngaarden in verval.

  Anthony Hwang is een Filipijnse Amerikaan die..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 5. Sziget Festival: aanvulling van de line-up voor de 2014 editie

  Sziget Festival: aanvulling van de line-up voor de 2014 editie

  De Sziget organisatie maakte vandaag bekend dat 11 nieuwe acts zijn toegevoegd aan de line-up van de 2014 editie van het befaamde Sziget festival (11-18 augustus): Macklemore & Ryan Lewis (zie link hieronder), Skrillex, Jake Bugg, London Grammar, Die Fantastischen Vier, Tom Odell, Michael Kiwanuka, Darkside, The Big Pink, Borgore en Brody Dalle.

  Het zijn niet de minste namen, diverse acts werden onderscheiden met grote prijzen zoals bij de Grammy uitreiking eerder dit jaar. Het Amerikaanse hiphopduo Macklemore & Ryan Lewis won daar de awards voor ‘Best New Artist’, ‘Best Rap Performance’, ‘Best Rap Album’ en ‘Best Rap Song’. Sonny Moore, beter bekend als Skrillex, won in 2012 en 2013 in totaal liefst zes Grammy’s.

  Ook de Britse singer-songwriter Jake Bugg heeft.......

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 6. Twaalf Redenen om Naar Hongarije te Gaan?

  Twaalf Redenen om Naar Hongarije te Gaan?

  1:Gastvrijheid

  Wat kenmerkt de Hongaren?

  Het Hongaarse volk bestaat uit een bonte mengeling van verschillende bevolkingsgroepen. De eerste Hongaarse stammen trokken in het jaar 896 vanuit Azië het Karpatenbekken in en vermengden zich met de daar woonachtige kleinere en grotere volken. In de loop van de tijd haalde men niet alleen uit de buurlanden maar ook uit verder weg gelegen gebieden tal van mensen naar Hongarije.

  Deze monniken, leermeesters, kunstenaars en kolonisten droegen op hun beurt een steentje bij aan de verrijking van de cultuur en de tradities van het Hongaarse volk.

  Buitenlanders zien Hongaren als vindingrijk, talentvol, goedgehumeurd, romantisch en vooral heel gastvrij.

  2: Duizend jaar cultuur

  Hongarije is een smeltkroes van westerse en oosterse invloeden en de eigen duizendjarige cultuur Van een bewogen geschiedenis getuigen hier niet alleen Romeinse monumenten en gebouwen uit de honderdvijftig jaar lange periode dat Liggend beeld bij Debrecen het land door de Turken was bezet, maar er zijn ook kleine middeleeuwse kerken, prachtige basilieken, ruïnes op bergtoppen en fraaie kastelen.

  Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan........

  KLIK HIER om het hele blog te lezen !!!
 7. Een knorrende maag? Het Mangalica Fesztivál wordt dit weekend gehouden

  Een knorrende maag? Het Mangalica Fesztivál wordt dit weekend gehouden

  Gisteren was men op het Szabadság tér in district V. van Budapest nog met man en macht bezig om alles op tijd klaar te krijgen voor de 2014 editie van het Mangalica Feszitvál. Het is de 7e keer dat het festival in Budapest wordt gehouden en hoewel het een festival zou moeten zijn dat geheel in het teken zou dienen te staan van het Mangalica varken, is dat al jaren helaas niet meer het geval.

  Ja, er zijn nog meer dan genoeg stands waar u producten kunt proeven of kopen die gemaakt zijn met behulp van het vlees van het Mangalica varken. Maar, ook bij dit festival heeft men om commerciële redenen water bij de wijn moeten doen. Dat betekent dat ook veel ambachtelijke kaasmakers er een stand hebben, naast wijnmakers en andere geneugten op eet- en drinkgebied.

  Vorig jaar stonden er ook allerlei kramen met...........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 8. Ábrahámhegy aan het Balaton in Hongarije

  Aan de noordzijde van het Balatonmeer met de Badacsony berg aan de oostkant en ca. 5 km ten westen van Révfülöp ligt het verspreide Ábrahámhegy.

  Het heeft een 2,8 km lang strand. Verder bestaat het uit 5 km2 water en 7 km2 land. Er wonen 1222 inwoners (1995).

  Het dorp is een populaire vakantiebestemming aangezien de berg van Badacsony het beschermt tegen noordelijke en westelijke winden, waardoor het klimaat behaaglijker is dan de omliggende gebieden.

  Het dorp werd het eerst genoemd door...........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 9. De A38 boot is weer terug in Budapest!

  De A38 boot is weer terug in Budapest!

  Sinds vanmorgen, zondag 2 februari, is de befaamde A38 boot weer terug in Budapest. De afgelopen weken is het schip onderhanden genomen in een scheepswerf in Komárom.

  Na tien jaar was het tijd voor een grondige inspectie van de romp en werden waar nodig reparaties verricht.

  Het zat gelukkig allemaal mee en dus kon het schip naar Budapest terugkeren.

  De komende dagen zal het schip worden ingericht om........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 10. Sziget festival 2014 in Budapest: de eerste namen van de line-up zijn bekend (en meer nieuws)

  Sziget festival 2014 in Budapest: de eerste namen van de line-up zijn bekend (en meer nieuws)

  Tussen 11 en 18 augustus 2014 wordt in Budapest voor de 22e keer het befaamde Sziget festival gehouden. De organisatie werkt nog volop aan de programmering, maar de eerste namen van de line-up zijn inmiddels bekend: Queens of the Stone Age, Calvin Harris, Imagine Dragons, Bastille, Placebo, Klaxons, Stromae, Laidback Luke en de Starlight Girls.

  Queens of the Stone Age treden de tweede warm-up dag (Dag '0") op. Op die dag is er nog geen volledig programma op alle podia, maar zullen enkele internationale bands optreden. Het volledige programma daarvan wordt later dit jaar bekend gemaakt.

  Het is niet het enige nieuws omtrent "Sziget".

  Dit jaar gaan er minimaal.............

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 11. Dierentuinen

  Het is wat merkwaardig om op straat in Boedapest hele grote advertenties aan te treffen voor een dierentuin in Nyiregyháza, bijna 250 km verderop.

  Maar bij nader inzien zit er ook wel wat in. Want deze "Sóstó Zoo" (Dierentuin bij het Zoutmeer) is zonder meer de modernste en mooiste van heel Hongarije.

  Natuurlijk is de dierentuin van Boedapest ook een bezoek waard. Het heeft prachtige jugendstil onderkomens en gebouwen, een heerlijke speeltuin en moderne faciliteiten zoals het Palmenhuis en het aquarium.

  Met de overname van het terrein van de.........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

  KLIK HIER voor de website van de Sóstó Zoo in Nyiregyháza !!!

  KLIK HIER voor de website van de dierentuin in Boedapest !!!
 12. Wederom een (forse) stijging van het aantal overnachtingen door Nederlanders in Hongarije

  Wederom een (forse) stijging van het aantal overnachtingen door Nederlanders in Hongarije

  Na de vakantiebeurs in Utrecht maakte het Hongaarse Bureau voor de Statistiek (KSH) bekend dat, na het recordjaar 2012, in 2013 wederom een stijging was te melden van het aantal Nederlanders dat in Hongarije in een toeristische accommodatie overnachtte.

  Volgens het bericht op turizmusonline gaat men uit van zo'n 460.000 overnachtingen in 2013. Volgens de statistieken van het KSH waren er in de periode januari-november 2013 al 450.781 overnachtingen geboekt door Nederlanders.

  Komt die voorspelling uit, dan betekent dat een stijging van bijna 43.000, want over heel 2012 kwam het aantal uit op 417.399 nachten die door Nederlanders in een Hongaarse toeristische accommodatie werden doorgebracht. En dat was al weer een stijging van 24% ten opzichte van 2011.....

  Er is volgens diezelfde statistieken ook een verschuiving te zien in..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 13. Pannonhalma: reisverslag (slot)

  Het wijnhuis van de Abdij van Pannonhalma, oftewel de Pannonhalmi Apátsági Pincészet, is makkelijk bereikbaar met de bus vanuit Győr. Je stapt vóór de Abdij uit en loopt zo'n 100 meter naar de kelders van het wijnhuis.

  Ik nam daar zondag deel aan de rondleiding en proefde vervolgens zes wijnen. Laatste deel van mijn reisverslag.

  Toen het wijnhuis tien jaar geleden de draad van het wijnmaken weer oppakte, moest er een nieuwe wijnkelder gebouwd worden. Tibor Gál was destijds wijnmaker bij de Apátsági Pincészet.

  Hij stelde voor om een kelder te bouwen die.........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 14. Beigli bakken voor de kerst - Recept

  Nog even en het is Kerstmis. In Hongarije komen dan de traditionele gerechten op tafel zoals vissoep, gevulde koolrolletjes en natuurlijk... beigli.

  Beigli (of bejgli) lijkt oorspronkelijk uit Silezië, in het huidige Polen, te komen. Daar wordt het met maanzaad gevuld en makowiec genoemd.

  Maar het gebak komt ook in talloze andere Midden- en Oost-Europese landen voor, tot in Litouwen aan toe.

  In Hongarije is het sinds het midden van de negentiende eeuw bekend.

  Beigli wordt op veel verschillende manieren gemaakt en.........

  KLIK HIER om het hele recept te lezen !!!

  KLIK HIER voor meer recepten om Beigli te bakken voor kerst !!!
 15. Recensie Zagar - Space Medusa Remixes

  Als er ergens geen tekort aan is in Hongarije, dan is het wel aan festivals. Naast legio kleine festivals herbergt het Oost-Europese land evenementen als Sziget, Volt en Balaton Sound. Jaarlijks trekken er massa’s West-Europeanen in de zomer naar het land om te genieten van drank, zon en muziek.

  Een dergelijk levendig festivalcircuit werpt natuurlijk zijn vruchten af voor de Hongaarse popmuziek. Dat geldt ook voor Žagar. Dit jaar bracht de formatie zijn derde album Light Leaks uit. Nu is er de EP Space Medusa Remixes.

  ‘Space Medusa’ is de single van het album en op de EP staan een radio-edit en een zestal remixen. Het nummer laat horen dat Žagar het schrijven van pakkende refreinen onder de knie heeft.

  De zang is wat dromerig en past goed bij...........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 16. Een uitstekend initiatief van Most Magyarul! om uw vakantiehuis in Hongarije te promoten

  Een uitstekend initiatief van Most Magyarul! om uw vakantiehuis in Hongarije te promoten

  Edwin van Schie, de uitgever van het Hongarije Magazine, heeft weer eens een zeer goed idee gelanceerd.

  Een kaart van Hongarije, die wordt uitgegeven in samenwerking met Cartográfia Budapest.

  Op die kaart kunnen bijvoorbeeld eigenaren van vakantiehuizen hun locaties op laten nemen.

  De kosten hiervoor bedragen..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 17. De openbaar vervoer dienstregeling rond de feestdagen in Budapest

  De openbaar vervoer dienstregeling rond de feestdagen in Budapest

  Hieronder de lange serie foto's, deels vertaald door Google, over de beperkingen van het openbaar vervoer rond de feestdagen.

  Zoals deze Blog al eerder schreef, ligt op 24 december vanaf ca. 15.30-16.00 uur het hele dag net plat gaat en schakelt men over op de nachtbussen. (deze hebben zwarte nummers).

  Dat betekent dat...........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 18. Van kerstmarkt naar adventsfeest

  Als je de grote kerstmarkt op het Vörosmarty tér in Boedapest al kent, er misschien wel een beetje op bent uitgekeken, dan kun je wat verderop in de stad ook nog naar een andere kerstmarkt.

  Op het plein voor de Sint Stephansbasiliek wordt voor de derde keer het 'Adventsfeest bij de Basiliek' gehouden.

  Groot en ruim opgezet, met zelfs een schaatsbaan in het midden waarop kinderen gratis mogen schaatsen, is deze markt heel anders van sfeer dan die op het Vörösmarty tér.

  Dankzij de sponsoren.............

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 19. Balaton Sound Festival

  Zamardi, Hongarije: 10 - 13 juli 2014

  Balaton Sound brengt 24 uur per dag met name elektronische muziek aan de oevers van het Balatonmeer bij de Hongaarse badplaats Siofok. 's Nachts is het full-party op Balaton Sound.

  Overdag zijn de oevers een grote chill-zone van zonaanbidders, zwemmers en dobberende luchtbedden. In de middag beginnen de eerste optredens als een crescendo voor de komende nacht.

  Zomerse temperaturen; eettentjes, bars, podia en........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 20. Éva Gál-Dignisz is de Wijnmaker van 2013

  Begin december werd Éva Gál-Dignisz verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2013. Ze is de eerste vrouw die de felbegeerde titel mag dragen. Om de onderscheiding te krijgen, moet je als wijnmaker wel wat in je mars hebben.

  Je wijnen moeten bijvoorbeeld van een constante kwaliteit zijn en je moet erkenning hebben gekregen in binnen- en buitenland.

  Het is de hoogste onderscheiding die je als Hongaarse wijnmaker kunt krijgen.

  Het wijnhuis Gál vind je in............

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 21. Winteractiviteiten

  Om te beginnen met zwemmen. De Hongaren zijn niet zo gek als de Russen om grote gaten in het ijs te hakken. Dat hoeft ook niet, want het land is rijk gezegend met warm water, en het warme Széchenyibad is het hele jaar door open voor bezoekers.

  De meeste dagen kun je er, ook in de winter, tot tien uur 's avonds terecht, maar met de feestdagen zijn de openingstijden wat beperkter.

  Hou er rekening mee dat alles in Boedapest, ook de baden, op 24 december al vroeg in de middag dicht gaan. KLIK HIER voor een compleet overzicht van de openingstijden van het bad tijdens de feestdagen.

  De kerstmarkten in het centrum van de stad, op het Vörösmarty tér en........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 22. Boedapest - Het Capa Központ is geopend

  Het Capa Központ is geopend

  Op 3 december jongstleden werd eindelijk het Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (kortweg Capa Központ) geopend. Dit is gevestigd in het gebouw waar tot eerder dit jaar het Ernst Múzeum was te vinden. De oprichting van het Központ vond formeel plaats op 12 juli 2013. De eigenaar is de Hongaarse staat en de eigendomsrechten van het Robert Capa fotomateriaal worden beheerd door de afdeling Human Resources.

  De doelstelling is om fotografie in brede zin te gaan promoten door middel van (inter-) nationale tentoonstellingen, evenementen, het instellen van een prestigieuze Foundation Award fotoprijs, het opzetten van een studiecentrum, het houden van workshops etc.

  De plek waar dit alles plaats vindt is het..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 23. Kerstmarkten

  De laatste maanden heb ik regelmatig uit onze eigen ervaringen verhaald. Hoe we in Hongarije geïnteresseerd zijn geraakt, hoe onze eerste rondreis verliep, wat we allemaal beleefden, eigenlijk van alles wat. Laatst waren wij in de "Jász-Nagykun-Szolnok-megye" (wat een naam...) provinciehoofdstad, Szolnok, om daar van de kerstmarkt te genieten. En wat gebeurt er? Niets. Eigenlijk hebben we helemaal niet genoten en dat was gelijk weer een aanleiding voor het volgende artikeltje.

  Vroeger, voor de 90-er jaren, bestond Kerstmis in Hongarije net zo goed als overal elders, maar er werd publiekelijk weinig aandacht aan besteed.

  Kerstmis was een christelijk feest en wie daar aandacht aan wilde besteden deed dat maar thuis, in strikte familiekring. Kerstmis werd ook niet op 25 december gevierd maar, om de een of andere duistere reden, op kerstavond, op 24 december. Traditioneel wordt dan een knal -paprika- rode en vaak pikante riviervissoep gegeten, eventueel gevolgd door gepaneerde gebakken riviervis en, wanneer heel serieus uit de band werd gesprongen, gevolgd door heerlijke en typisch Hongaars/Roemeens gevulde koolrolletjes (töltött káposzta).

  Kerstmis werd door de overheid niet zo uitbundig gevierd met als gevolg dat, door de traditionele viering thuis, restaurants gesloten waren en de hotels boden, voor zover er met Kerstmis "Überhaupt" reizen naar Hongarije werden georganiseerd, een soort "feestelijk noodrantsoen" als kerstdiners aan.

  Na het opengaan van de grenzen kwam een ander soort Kerstmis in beeld. Kerstmis naar een Duits/Oostenrijks model met kerstmarkten, met meer toeristen en met service in de hotels, want de Hongaarse vertegenwoordigers in het Hongaarse buitenland kregen door, dat bij zulke gelegenheden veel meer winst kon worden gemaakt.

  Waar rond de kersttijd meer toeristen kwamen..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 24. De Hongaarse Forint, in het kort, speciaal voor vakantiegangers

  De Hongaarse Forint, in het kort, speciaal voor vakantiegangers

  De munteenheid in Hongarije is de Forint. Hongarije is sinds 2004 lid van de Europese Unie maar heeft de Euro nog niet ingevoerd.

  Er zijn bankbiljetten van 500 Forint, 1000 Forint, 2000 Forint, 5000 Forint, 10000 Forint en 20000 Forint. De munten zijn onderverdeeld in muntstukken van 5 Forint, 10 Forint, 20 Forint, 50 Forint, 100 Forint en 200 Forint.

  Het rekenen in Hongaarse Forint is rekening houden met grote getallen. Vooral als de bedragen iets groter zijn, krijg je al snel met vele duizenden Forinten ten maken. Om een voorbeeldje te noemen: een biljet van 20.000 Forint vertegenwoordigt een waarde in Euro’s van ongeveer 69 Euro. Een miljoen Forint vertegenwoordigt een waarde van ca. 3.448 Euro (koers 290)

  Het 200 en het 100 Forint muntstuk lijkt als twee druppels water op het 2 Euro en 1 Euro muntstuk. Vergis u niet met betalen want het verschil in waarde is groot. 100 Forint is ca. 0,35 Eurocent waard, een groot verschil dus met de 1 Euromunt.

  Geld wisselen en Koers van de Hongaarse Forint

  In Hongarije kan met overal geld wisselen, bij..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
 25. Naar Tokaj, het is tijd voor Aszú

  Een alleraardigst autootje, door Rianne het groene kikkertje genoemd, voert ons op een dag in oktober richting Tokaj. De beloofde zomerse temperaturen blijven in de Hongaarse mist nog steken op een schamele 16 graden.

  Dezelfde mist die ervoor zorgt dat we kunnen genieten van de Tokaji Aszú, de beroemdste Hongaarse wijn. Maar tegen een uur of elf breekt de zon door en maakt de gedachte aan een jas plaats voor de vraag waarom ik het wollen colbert meegenomen heb.

  De gaten in het parcours lijken me minder talrijk te zijn dan vorige keer, maar dat kan gewenning zijn.

  Rond het middaguur rijden we..........

  KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Gerelateerde artikelen

Anal
Orgy
Blowjob
Threesome
Blowjob
Threesome
Blowjob
Creampie
Orgy
Blowjob
Threesome