Parlagfű of Ambrosia Artemisiifolia

De Alsemembrosia is een plant die één jaar bloeit. In de biologie wordt dat een eenjarige plant genoemd. De plant is een exoot. Dat wil zeggen dat het geen Hongaarse plant is. Oorspronkelijk komt de Alsemambrosia uit Noord-Amerika. Ambrosia is Grieks en is te vertalen als 'voedsel voor de goden'. Volgens de mythes zouden ze daar een eeuwigheid door kunnen leven. In Hongarije is het een verboden plantensoort, waar streng op gecontroleerd wordt, omdat deze schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid.

 

Oorsprong van Parlagfű

Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), een verboden plant in HongarijeVan alle Europese landen is Hongarije het land waar de Ambrosia (Parlagfű genaamd in Hongarije) het meeste voorkomt. Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) is een plant die oorspronkelijk niet Hongarije voorkomt. De plant is adventief, dus onopzettelijk ingevoerd door mensen, meestal in de vorm van zaden in bijvoorbeeld kippen- en vogelvoer en zaaigoed. In Hongarije werden de eerste planten in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw gevonden in het zuiden van de provincie Somogy.

Zware allergische reacties en hooikoorts

Door de late bloei van de plant is het hooikoortsseizoen in Hongarije verlengt tot ver in de herfst.  De uitbreiding is zorgwekkend omdat de pollen of stuifmeelkorrels van de ambrosia wereldwijd de belangrijkste veroorzaker is van hooikoorts. Het stuifmeel van deze plant kan zeer hevige allergische reacties veroorzaken ook wordt men aangeraden deze plant niet met blote handen vast te pakken. Parlagfű kan hevige hooikoortsaanvallen, kortademigheid en huiduitslag veroorzaken. De allergeniciteit van Parlagfű-pollen is een stuk sterker dan dat van graspollen, 10 pollen per kubieke meter lucht van de Parlagfű veroorzaken klachten vergelijkbaar met 50 graspollen per kubieke meter.

Parlagfű is een verboden plant in Hongarije

Alle grondbezitter in Hongarije zijn verplicht om de plant te verdelgen. Dit moet voor eind juni gebeuren, voordat de planten gaat bloeien. Het hebben staan van Parlagfű op je terrein kan een flinke boete opleveren, afhankelijk van de grote van het geïnfecteerde gebied lopen de boetes uiteen van 15.000 en de 5 miljoen HUF (€ 55,- tot € 18.500,-). De Hongaarse overheid roept ieder jaar in voorlichtingcampagnes iedereen op om de bestrijding van Parlagfű serieus te nemen en er alles aan te doen om de plant uit te roeien.

Voedsel voor de goden

Parlagfű (Ambrosia Artemisiifolia) De Parlagfű (Ambrosia) is een eenjarige plant die behoren tot de Composietenfamilie en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar ze ragweed genoemd worden. Ambrosia is Grieks voor 'voedsel voor de goden', waardoor ze eeuwig leefden. De plant kan zo’n 20 tot 150 centimeter groot worden. De stengels zijn behaard, vertakt, kantig, vaak roodachtig en aan de voet iets verhout.

Bestrijding van Ambrosia

Parlagfű (Ambrosia) is een éénjarige plant waarvan alleen de zaden de winter overleven. Iedere plant ontwikkelt zo’n drie- tot vierduizend zaden die wel veertig jaar kiemkrachtig kunnen blijven. Daarom is het belangrijk om zaadvorming te voorkomen, of de planten met zaden en al te vernietigen. Gooi de planten dus niet op de composthoop maar gewoon bij het overig afval zodat deze wordt afgevoerd en verbrand. De meest effectieve methode om Parlagfű (Ambrosia) te bestrijden is het met wortel en al verwijderen van de plant voordat hij zaad heeft gevormd. Als je een paar centimeter van de plant laat staan, zal de plant binnen twee weken weer in bloei kunnen komen. Het is heel belangrijk om de plant met handschoenen aan te verwijderen en ieder contact met de huid te voorkomen. Parlagfű (Ambrosia) bevat stoffen waarvoor je een heftige allergie kunt ontwikkelen. Dat geldt vooral het stuifmeel, maar ook opname van die stoffen door de huid kan al tot overgevoeligheid leiden.

Als het uittrekken van de planten geen optie is omdat er te veel staan, dan kan je Parlagfű (Ambrosia) ook maaien. Dit moet je wel regelmatig blijven herhalen (waarschijnlijk ongeveer om de twee weken), omdat de plant steeds weer uitloopt en onder stress-omstandigheden snel weer in bloei kan komen waarbij de planten klein blijven.

Voor chemische bestrijding zijn enkele herbicides beschikbaar. Houd er rekening mee dat Parlagfű (Ambrosia) inmiddels resistent is tegen verschillende bestrijdingsmiddelen.

Gerelateerde artikelen

Anal
Orgy
Blowjob
Threesome
Blowjob
Threesome
Blowjob
Creampie
Orgy
Blowjob
Threesome