Noodgevallen

Voor Boedapest geldt dat er in het algemeen een dichter hulpverlenings-netwerk is in verhouding met de rest van Hongarije. Daarnaast zijn hulpdiensten in staat om u in geval van nood in het Engels en het Duits van dienst te zijn. Desondanks is het goed om voorbereid van huis te gaan en een aantal waarschuwingen in acht te nemen. Dan wordt Boedapest ook voor u een leuke en aangename ervaring.

Boedapest is een wereldstad en kent dus ook de problematiek van een wereldstad. Denk bijvoorbeeld aan meer criminaliteit dan het landelijk gemiddelde. Hieronder een aantal zaken waar u op kunt letten bij een bezoek aan de Hongaarse hoofdstad.

 

Zakkenrollers en tasjesdieven

De portemonnee van de toerist is een doelwit van zakkenrollers. Winkelcentra, markten, stations en andere plekken waar het druk is, kunnen tasjesdieven en zakkenrollers goed opereren.

Ga nooit de straat op met veel contant geld. Draag geld en belangrijke documenten in een binnenzak of ergens goed verborgen in uw kleding.

Let bij het gebruik van openbaar vervoer goed op uw eigendommen. Tasjesdieven en gelegenheids-dieven kunnen elk moment toeslaan.

 

Parkeren in Boedapest en omgeving

Als u uw auto in Boedapest of de randsteden van Boedapest parkeert, laat dan geen kostbaarheden achter in uw auto. Heeft u een los navigatie-systeem? Neem ook deze mee uit de auto. Criminelen kunnen de aanwezigheid van dergelijke apparatuur scannen en breken zelfs voor een oud systeem uw autoruiten.

 

Illegale en malafide taxi-bedrijven

Het regelen van een taxi kan het beste telefonisch gedaan worden. Ga niet in op aanbiedingen van chauffeurs op straat. In de meeste gevallen zijn de taxi's die per telefoon geregeld worden goedkoper. Daarnaast beschermt u zichzelf voor de chauffeurs die astronomische bedragen rekenen voor hun diensten, maar waar u pas achter komt bij aankomst. Op deze website staat ook een lijst van taxi-bedrijven met telefoonnummers die goed bekend staan in Boedapest.

 

Astronomisch hoge prijzen

Wanneer u uit eten gaat in Boedapest, vraag dan eerst een menukaart met prijzen erop. Er zijn genoeg toeristen geweest die werkelijk duizenden euro's voor een hapje en een drankje betaald hebben. Het is namelijk legaal om elke prijs te vragen die men wil, zolang de prijzen tevoren vastgelegd zijn. U bent dan wettelijk verplicht om te betalen. In principe geldt deze regel voor alle dienstverlening in Hongarije, ook wanneer diensten worden verricht door niet-Hongaren.

 

Illegaal gokken

Ga nooit geld wisselen of gokken in de straten van Boedapest. Behalve dat gokken op straat illegaal is, is het zo opgezet dat u al uw geld kwijt raakt. Denk maar niet dat ze u laten gaan, voordat al uw zakken leeg zijn.

 

Vastgoed-maffia

Verder kent Boedapest een actieve vastgoed-maffia. Regelmatig komen er berichten naar buiten van toeristen, maar ook van Hongaren, die een huis of appartement hebben proberen te kopen in Boedapest, maar bedrogen zijn uitgekomen. Het vastgoed wordt dan niet op naam van de koper gezet, maar men chanteerd en dwingt de koper meermalig om te betalen. Uit schaamte en angst durft men dit soort praktijken niet aan de autoriteiten bekend te maken. Dat deze berichten steeds meer naar buiten komen, is daarom een waarschuwing voor nieuwkomers.

 

Toeristen Politie

Mocht u desondanks de inachtneming van de bovenstaande waarschuwingen toch in aanraking komen met criminaliteit of in een andere vervelende situatie terecht komen. Dan kunt u altijd contact opnemen met de Toeristen Politie. Deze dienst is 24 uur per dag te bereiken en is in het leven geroepen om mensen die geen Hongaars kunnen spreken van dienst te zijn. Het kantoor van de Toeristen Politie is gevestigd aan de V. Vigado utca 4 in Boedapest. Engelstalige medewerkers zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week te bereiken op het telefoonnummer 06-1-438-8080.

 

Paspoort gestolen of verloren?

Neem direct na het verliezen of diefstal van uw paspoort contact op met de volgende autoriteit:

Budapest and Pest County Directorate of the Office for Immigration and Citizenship (Immigratiedienst Boedapest en Pest)

Adres: H-1117 Budapest, Budafoki út 60

Telefoonnummer: 463-9165, 463-9181

Dit kantoor is 24 uur per dag geopend.

Doe bij diefstal van uw paspoort aangifte bij het politiebureau van het district waar het gestolen is.

 

Nood-apotheek

Apotheken in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn goed bevoorraad. In de meeste gevallen zijn er Engels- of Duitstalige medewerkers aanwezig die u medicijnen kunnen voorschrijven bij eventuele medische klachten. Als u voor een gesloten apotheek staat, is het adres van de dichtstbijzijnde 24 uurs apotheek op de deur te lezen.

 

Kluisjes en bagage depots

Net zoals in alle grote steden vind u ook in de treinstations van Boedapest bagage-kluizen. Betaling van deze kluizen is met muntgeld.

Ook zijn er op verschillende plaatsen in de stad kantoortjes waar u uw spullen en bagage kunt stallen. Op de treinstations Budapest Oost (Keleti), Budapest Zuid (Déli) en Budapest West (Nyugati) zijn bagage-stallingen open van vijf uur s'ochtends, met kluizen die 24 uur per dag te gebruiken zijn.

Anal
Orgy
Blowjob
Threesome
Blowjob
Threesome
Blowjob
Creampie
Orgy
Blowjob
Threesome