Balatonmeer

Balaton is het grootste zoetwater meer van midden Europa en stond met name in de vorige eeuw bekend als de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. Omdat Hongarije niet aan zee grenst, wordt het Balatonmeer gezien als het strand van de Hongaren.

Het Balatonmeer ligt in het westelijk gedeelte van Hongarije, ongeveer negentig kilometer ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest en vijftig kilometer noordelijker dan de Hongaarse Mecsek. Het meer is op de kaart te herkennen aan zijn langgerekte vorm. Totale lengte is bijna tachtig kilometer, gemiddeld elf kilometer breed en gemiddeld slechts drie meter diep. Door het ondiepe water is in de zomer snel opgewarmd, waardoor het een aantrekkelijke plek wordt voor recreatie.

 

Veelzijdigheid van het Balatonmeer

Al vanaf het begin van de negentiende eeuw wordt er lovend gesproken over het Balatonmeer. De redenen om van het Balatonmeer te houden zijn zeer uiteenlopend.

Kinderen bijvoorbeeld zijn dol op het Balaton vanwege het water. Ze vinden het heel fijn in dit ondiepe, warme en zacht aanvoelende water.

Jongeren hebben het steeds over de ”grote feesten", de zwoele nachten in de disco. Voor hen is het Balaton een plek van ontmoeting en avontuur...

Watersporters hebben alle ruimte om te zeilen en zien het meer als een plek voor sport en ontspanning. Voor zeilers vormen wind en water een waar paradijs.

Natuurvrienden beschrijven met stralende ogen de idyllische rust in het hoogland op de noordoever en de majestueuze vergezichten van het Kleine Balaton, het natuurreservaat van 3000 hectare waar zwermen watervogels vanuit de rietlanden opvliegen over de plassen.

Volgens kunstschilders en fotografen leveren de bergen rond het meer de mooiste plaatjes op van Hongarije.

Wijnliefhebbers zijn lyrisch over wijnen als de Badacsonyi Kéknyelü en de Boglári Olaszrizling. Fijnproevers geven hoog op van gebakken snoekbaars en hengelaars vangen hier vissen van meer dan een meter.

Reumapatiënten vertellen over de wonderbaarlijke verlichting van hun klachten in het warmwatermeer van Hévíz en muziekliefhebbers roemen de orgelconcerten in Tihany en het operettefestival in Siófok.

 

Dit artikel is een bijdrage van: Canvasfoto en Abszolutház. Zelf ook een artikel of bijdrage leveren aan Hongarije Site? Neem contact op met de redactie.

 

Gerelateerde artikelen

Anal
Orgy
Blowjob
Threesome
Blowjob
Threesome
Blowjob
Creampie
Orgy
Blowjob
Threesome